SOKKAN(DENİZ)
Ülkemizde "Sokar" ya da "Sokan" balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır ve Türkiye'ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar.Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya'da Fethiye ve Kaş'ta; ayrıca Kıbrıs sularında kendisini gösterir. Yazın Kaş ve Fethiye'de bol bulunur ama restoran menülerinde pek tercih edilmez. Sadece balıkçılar ve yerel halk bilir. Bunun nedeni de yüzgeçlerinin üzerindeki dikenleridir. Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Siganus luridus
Bulunduğu denizler : Akdeniz, Ege ve Marmara
Tüketim Boyları: 20 - 25 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Yemekte daha çok kızartması tercih edilir. Kızartılan Sokar balıkları sarımsak, limon ve unla yapılan sosla tavada tekrar hafiften pişirilirse harika olur.