YAYIN ( TATLI )
Vücudu uzun ve çıplak olup, kaygan karakterli bir deri ile örtülüdür. Başı büyük, başının ön kısmı üstten yassılaşmış, gözler küçük, ağız çok büyüktür. Ağzın etrafında üç çift bıyık bulunur; bunların bir çifti üst çenede, iki çifti ise alt çenededir. Çenelerde gayet iyi gelişmiş dişler bulunur. Alt çene üst çeneye oranla daha uzundur. Burun delikleri ise dört adettir.
Rengi çok değişkendir. Bulunduğu ortama göre değişir. Sırtı siyahımsı gri veya kül rengindedir. Bazen sırt tarafında yeşilimsi kahverengi yansımalar görülür. Genç bireylerde vücudun yan tarafları alacalı bir desene sahiptir.
Çok değişik olmakla beraber, genellikle karın tarafları kirli beyaz veya sarımtıraktır. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri bazen menekşe tonundadır. Gözlerin irisi sarımsı ve kırmızı beneklidir. Göz bebeği etrafında altın renginde dar bir halka vardır.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Silurus glanis
Bulunduğu yerler : Türkiye'de en büyük örneklerine göller ve nehirlerde görülür.
Tüketim Boyları : 100 - 150 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Yayın eti lezzetli, kılçığı az olan kaliteli bir balıktır. Taze, dondurulmuş veya tuzlu konserve olarak tüketilir.
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Ocak ve Şubat ayı yayın balıklarının en lezzetli olduğu aydır.
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Minimum avlanma boyu 90 cm.
Av Yasağı 15 Mart - 15 Haziran