ALABALIK ( TATLI )
Alabalık türleri sistematikte salmonidae ailesinde yer alırlar. Hayat ortamları temiz, berrak oksijen yönünden zengin serin sulardır. Suları soğuk olan denizler,göller, nehirler ile 3000 m ye kadar yükseklikteki dağların akarsularında yaşarlar. Sıcaklığı 18 C ve daha düşük, pH 5.5-8.5 arası ,oksijeni 5-6 mg/lt den fazla olan suları tercih ederler. 7-13 C sıcaklığı olan tatlı, berrak sularda ve bazen göllerde, kumluk ve çakıllı alanlarda yumurtlayan balıklardır.
. Salmo trutta magrostigma (Dağ alabalığı)
Salmo trutta abanticus (Abant alabalığı)
Salmo trutta caspius ( Aras alabalığı)
Salmo trutta labrax (Deniz alabalığı)
Salmo trutta morpha fario (Dere alabalığı)
Türkiye'de en büyükleri 10 kilogramdır. Çoğunun boyları da 25-30 santimetredir.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Salmo trutta
Bulunduğu yerler : Akarsular ve Göller
Tüketim Boyları : 25 - 30 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Alabalık, en lezzetli tatlı su balığıdır. Kılçıklarının azlığı ve karın boşluğunun küçüklüğü sebebiyle eti boldur. Proteince zengin olduğundan sağlıklı beslenmede üstün vasıflı bir gıdadır. B ve D vitaminleri ile iyod ve fosfor bakımından zengindir.Alabalık,halk arasında, kırık, çıkık, siyatik ve kemik ağrılarında tedavi için kullanılmaktadır.
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Minimum av yasağı 25 cm