KALAMAR (DENİZ)
Kalamar, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın kine benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet de dokunaç vardır. Kalamarın büyük bölümünü iç organları koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto adındaki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Mastigoteuthis flammea
Bulunduğu denizler : Marmara, Ege ve Akdeniz
TÜKETİM ŞEKLİ
Bağ dokusunun fazla olmasından dolayı pişirildiğinde sert ve lastik gibi bir hal alır. Marinasyon işlemi yapıldıktan sonra kalamar yıkanmadan pişirilirse daha uygun olacaktır. Kalori değeri açısından düşük ama aynı zamanda iyi bir protein kaynağıdır. Çoğunlukla kızartılan kalamarın kısmen buğulaması ve dolması yapılır.
TÜKETİM AYLARI
Her mevsim tüketilebilir.
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Her mevsim avlanabilir.