İSTAKOZ (DENİZ)
Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen ıstakozlar, su diplerinde yaşayan omurgasız canlılardır. Denizde bulunan ıstakozlar, ölü ya da diri su canlılarını veya çeşitli algleri yer. Tatlı su ıstakozları ise iribaşlar, solucanlar, salyangozlar ve böcek larvalarını tüketir. Sert bir kabuğa sahip olan ıstakozun beş çift ayağı ve hareketli saplar üzerinde yer alan gözleri ve iki adet uzun duyargası vardır. Beş çift ayağından genellikle ilk çifti kıskaca sahiptir. Yelpazeyi andıran ıstakoz kuyruğu yüzmeye yarar. Farklı boyutlara sahip olan ıstakozların boyutları 35 santimetreye ve ağırlıkları 5 kilograma kadar ulaşabilir.
GENEL BİLGİLER
Latince Adı: Homarus Gammarus
Tüketim Boyu : 25 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Istakoz bütün olarak haşlanır ve bütün olarak servis edilir. Istakozu yemeye başlamadan önce kıskaçları çevrilerek kopartılır. Istakoz kıracağı kullanılarak kıskaçlar kırılır ve içerindeki et çıkarılır. Vücut kısmı ile kuyruk kısmı birbirinden döndürerek ayrılır. Kuyruğun alt kısmı kuyruk bölümünden koparılır. Bir çatal yardımı ile kuyruğun içindeki et çıkarılır. Daha sonra ıstakozun gövdesi ile sırtı birbirinden ayrılır. Karın kısmından ikiye ıstakoz kıracağı ile ayrılır ve ıstakozun ciğerine ulaşılır. Kendine has bir lezzete sahip olan ıstakoz her ne kadar zahmetle ayıklansa da her lokmasına değer.
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Av Yasağı 15 Haziran - 15 Nisan
Minumum av boyu :25 cm