USKUMRU (DENİZ)
Türkiye sularında Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de bulunan uskumru yok olma tehlikesi yaşayan lezzetli bir balıktır. Uskumrunun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunmasının iki temel nedeni vardır; Deniz kirliliği ve aşırı avlanma. Özellikle aşırı avlanma yüzünden uskumru sürüleri son yıllarda Marmara'ya ve Karadeniz'e çıkamadığından göçü sona ermiştir.
Ortalama boyu 20-25 santimetre olan uskumrunun yavrusuna ''vonoz'', 30-35 santimetre uzunluğundaki irileri nede ''lipari'' adı verilir. Yağsız uskumruya ise ''çiroz'' denir. Ortalama ağırlığı 110 gramdır.
Açık denizlerde sürüler halinde yaşayan uskumrunun en sevdiği balık hamsi, çaça, aterina ve çamukadır.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Scomber scombrus
Bulunduğu denizler : Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara
Tüketim Boyları : 20 - 35 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Eti lezzetli olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu çok makbuldür. Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat kalemi arasındadır.
TÜKETİM AYLARI
Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim -Kasım-Aralık
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Minimum av boyu 20 cm.