LÜFER ( DENİZ)
Türkiye'deki suların ve İstanbul'un deyim yerindeyse en özel balığıdır. Eski İstanbul'un en renkli kahramanlarından lüferin çocukluğundan iri yarı olmuşuna kadarki her halinin ayrı bir ismi vardır. Lüfer en küçüğünden en büyüğüne şöyle sıralanır ve adlandırılır: Defne yaprağı, çinekop, sarıkanat, kofana ve sırtıkara.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Pomatomus saltator
Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz
Tüketim Boyları : 20-50 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Özel bir lezzeti olan lüferin ızgarası Türk Mutfağının en duru, en leziz tatlarından biridir. Sebzeli lüfer çorbasından, beşamelli lüfere, kiremitte lüferden, lüfer pilavına kadar ana malzemesi lüfer olan birçok yemek vardır.
TÜKETİM AYLARI
Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak-Şubat-Mart
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Minimum av boyu 20 cm.