KEFAL (DENİZ)
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır. Çok zeki, güçlü ve çevik bir balık olan kefal avı çok zahmetlidir.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Mugil cephalus
Bulunduğu denizler : Karadeniz,Marmara,Ege ve Akdeniz Sahilleri
Tüketim Boyları : 20-50 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Beyaz eti çok lezzetlidir. Küçük boy kefalin tavası güzel olur. Büyük boyların ise buğulaması yapılır. Tepsiyle soğanlarla beraber dizilen fırında kefal de lezzetli bir yemektir.Bunun yanı sıra mayonezli haşlaması ve pilakisi de yapılır. Tütsülemesi de çok lezzetlidir.Yumurtasından tarama ve balık yumurtası yapılır.
TÜKETİM AYLARI
Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Kasım-Aralık
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35 cm
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo,Chelon labrosus,
Liza ramada Liza saliens 20 cm