HAMSI (DENİZ)

Hamsi özellikle Karadeniz'de kış aylarında gırgır adı verilen çevirme ağlarıyla avlanan doğal ürünümüz. Hamsi (Engraulis) genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerde yaşayıp, kıyı kesimlerinde sürüler oluşturuyorlar. Hatta zaman zaman nehir deltalarında da görülebiliyorlar. Hamsi özellikle Karadeniz ve Marmara Denizii'nde bol miktarda bulunan bir balık türüdür. Bu balığın Karadeniz'deki türleri, Engraulis encrasicolus ponticus ve Engraulis encrasicolus maeticus. Bunlardan Engraulis encrasicolus ponticus, Karadeniz hamsisi olarak sıkça bahsedilen tür. Karadeniz hamsisinin boyu 18-20 cm'ye kadar büyüyebilir. Engraulis encrasicolus maeticus ise Azak hamsisi olarak bilinir ve boyu 15 cm' ye kadar ulaşır.
GENEL BİLGİLER
Latince ismi : Engraulis encrasicolis
Bulunduğu denizler : Karadeniz, Marmara , Ege ve Akdeniz
Tüketim Boyları : 9-15 cm
TÜKETİM ŞEKLİ
Yağlı ve çok lezzetli eti olan hamsinin ızgarası, tavası, buğulaması, haşlaması, içli tavası gibi kendine has çeşitli yemekleri yapılır. "Hamşur" ekmek denilen mısır unuyla pişirilmiş ekmeğin içine katılan hamsi parçaları ekmeğe ayrı bir lezzet verir.
TÜKETİM AYLARI
Av sezonu içindeki kış aylarında tüketimi tercih edilir. Ocak-Şubat-Mart-Kasım-Aralık
AV YASAĞI BİLGİLERİ
Minimum Avlanma Boyu: 9 cm